KHM De Herderin

Paswoord vergeten

Voor elk schuttertje quality time

Info

Geschiedenis

Ontstaan

De Herderin werd opgericht in 1845. De club heeft dus reeds een lange geschiedenis.

In 1955 werd de titel 'Koninklijke Maatschappij' aan De Herderin toegekend. Onze club is lid van Handboogliga vzw, waar onze lettercode "HEL" is.

De Vlaamse Handboogliga is een door Bloso erkende federatie. De Handboogliga is op haar beurt aangesloten bij de Belgische Federatie Voor Handboogschieten. Deze is op haar beurt aangesloten bij de ‘World Archery’ (De vroegere FITA). In dit kader organiseren wij ook onze wedstrijden (FITA of WA-round en de 18m wedstrijden)

Door de jaren heen

Het eerste lokaal bevond zich ergens in de buurt van het stadhuis van de Leuvense stad. Daar werden dan ook de eerste schietingen georganiseerd. Zo had men toen al de jaarlijkse "Leuvenkermisschieting", het kampioenschap van Leuven en de Gildenschietingen. Een keer per jaar werd er dan ook iemand tot koning geschoten met het al bekende ganzenfeest achteraf. Al deze activiteiten werden zelfs in oorlogsjaren ingericht en ook dan had men al een behoorlijk aantal deelnemers. Later verhuisde De Herderin naar de Diestsestraat bij café Esperance, dan ging het naar de Oude Baan in Korbeek-Lo. In de jaren '70 werd er een Kampioenschap tussen Leuven, Brussel en Tienen ingericht op het Ladeuzeplein. Enkele jaren later zou De Herderin nog maar eens verhuizen, ditmaal naar het Zwembad van Leuven. Om dan later de sporthal van Wilsele te bezetten, waar ze nu nog steeds actief is.

De KHM Herderin nu

De laatste jaren vindt de jeugd meer en meer de weg naar deze aangename sport. Onze ongeveer 75 leden heben de leeftijd van 10 tot 75 jaar.

De club biedt plaats aan zowel de recreatieve schutter als aan de competitieve schutter.

Het recreatieve wordt ingevuld door verschillende activiteiten te organiseren voor elke leeftijdscategorie. Zo worden de carnavalschieting, de sinterklaasschieting en de paaseitjesschieting door onze jongste leden sterk geapprecieerd.

Voor de competitieve schutters wordt er voor omkadering gezorgd en trachten we telkens met verschillende personen van de club aanwezig te zijn. Specifieke trainingsavonden staan ter beschikking voor onze wedstrijdschutters.

De club houdt de traditionele waarden van deze sport in ere door de organisatie van de jaarlijkse Willem Tell schieting en de Koningsschieting.

De club heeft 1 scheidsrechter, 1 assistent-scheidsrechter en 3 door Bloso gediplomeerde instructeurs (niveau B - bloso).

Terug naar boven

Mogelijkheden

Openingsuren19.00 tot 20.0020.00 tot 22.00
MaandagGroep A (tot 20.30)Gesloten
DinsdagGroep CVrij schieten
WoensdagGroep AVrij schieten
DonderdagGeslotenGesloten
VrijdagGroep BVrij schieten

Na aankondiging kan er op zondagnamiddag ook geschoten worden op het terrein in de Kruineikestraat in Tildonk (Engelenburcht).

Categorieën

In het handboogschieten worden verschillende categorieën beoefend:

  • Recurve
  • Compound
  • Barebow
  • Longbow

In onze club worden vooral recurve en compound beoefend. Elke categorie heeft zijn eigen techniek en de regels tijdens wedstrijden verschillen eveneens.

Een beginnend schutter wordt opgeleid met een basismodel en pijlen van de club. Na 3 maanden vragen wij om eigen pijlen aan te schaffen. Een eigen boog aankopen is nodig na een jaar.

Bij het aanschaffen van pijlen en boog bieden wij begeleiding aan van de schutter.

Ook de afstanden variëren. In het winterseizoen wordt in het lokaal op 18 meter geschoten, tijdens het zomerseizoen wordt indoor op 25 meter geschoten.

Competitie

In competitieverband schieten we op de volgende afstanden:

Zomerperiode:

  • Korte afstand: 25m 1 en 3 pijlen
  • Lange afstand: 70m
  • Fita: 90, 70, 50 en 30m
  • Field: van 5m tot en met 60m (onbekend en bekend)

Winterperiode:

  • 18m op een 3-spot
  • 25m

De hierbovenvermelde afstanden zijn deze van de volwassenen, voor de jeugd, afhankelijk van hun leeftijd, zijn er aangepaste afstanden en/of worden er grotere blazoenen gebruikt.

Terug naar boven

Lidmaatschap en verzekering

Het lidmaatschapsgeld bedraagt €120 per jaar. Dit bedrag kan jaarlijks gewijzigd worden door de algemene vergadering.

Momenteel is elk lid ook automatisch aangesloten bij de Handboogliga. Hierdoor zijn ze automatisch verzekerd.

Ligging

De leden van 'De Herderin' trainen in de sporthal van Wilsele.

Aarschotsesteenweg 165
3012 Wilsele

De ingang bevindt zich achteraan de sporthal (ingang H. Bosmanslaan - Wilsele)

ligging

ligging

Terug naar boven