KHM De Herderin

Paswoord vergeten

Voor elk schuttertje quality time

Info

Geschiedenis

Ontstaan

De club heeft al een lange geschiedenis. De Herderin werd opgericht in 1845 en de titel "Koninklijke Maatschappij" werd in 1955 aan de vereniging toegekend. Vandaar is sinds 1955 de volledige naam "Koninklijke Handboogmaatschappij De Herderin" of verkort: "K.H.M. De Herderin". De drielettercode van De Herderin is HEL van De HErderin Leuven.

Door de jaren heen

Het eerste lokaal bevond zich ergens in de buurt van het stadhuis van Leuven. Daar werden ook de eerste schietingen georganiseerd. Zo waren er toen de jaarlijkse Leuvenkermisschieting, het kampioenschap van Leuven en de Gildenschietingen. Een keer per jaar werd er een koningsschieting gehouden met het bekende ganzenfeest achteraf. Al deze activiteiten werden zelfs in oorlogsjaren ingericht en ook toen waren er een behoorlijk aantal deelnemers.

Later verhuisde De Herderin naar de Diestsestraat bij café Esperance. Daarna ging het naar de Oude Baan in Korbeek-Lo. In de jaren '70 werd er zelfs een kampioenschap tussen Leuven, Brussel en Tienen ingericht midden in Leuven, op het Ladeuzeplein.

Enkele jaren later zou De Herderin nog maar eens verhuizen, ditmaal naar het Zwembad van Leuven. Uiteindelijk is de club terecht gekomen in de sporthal van Wilsele.

De KHM Herderin nu

De laatste jaren vindt de jeugd meer en meer de weg naar deze aangename maar niet te onderschatten en zeer technische sport. Onze leden hebben leeftijden tussen 11 en 75 jaar.

De club biedt plaats aan zowel de recreatieve schutter als aan de competitieve schutter en houdt de traditionele waarden van deze sport in ere door het organiseren van een jaarlijkse Willem Tell schieting, koningsschieting, carnavalsschieting, pakjesschieting en Paasschieting, naast de officiƫle wedstrijden.

Terug naar boven

Aanbod

In onze club begeleiden we hoofdzakelijk recurveschutters en compoundschutters maar ook barebowschutters zijn welkom. Onze beginnerslessen starten met het aanleren van de techniek van het barebowschieten en laten de schutters daarna evolueren naar recurve of compound. Een recurveboog is een moderne boog zoals gebruikt op de Olympische spelen, een compoundboog wordt ook wel katrolboog genoemd en is kleiner maar zeker niet minder krachtig. Bij elk type boog hoort een eigen schiettechniek en aangepaste wedstrijdregels.

Van september tot ongeveer eind juni organiseren we vaste trainingsmomenten voor verschillende groepen. In het winterseizoen oefenen we op 18 meter afstand, vanaf maart schieten we vanaf de 25 meter lijn.

In de maand augustus vinden alle trainingen plaats op het buitenterrein in de Kruineikestraat in Tildonk (achter de Engelenburcht). Daar kan geschoten worden tot een afstand van 70 meter.

Openingsuren (sept. - juni) 19.00 uur - 20.30 uur 20.30 uur - 21.30 uur
Maandag Lessenreeks voor beginners gesloten
Dinsdag Training wedstrijdschutters Oefentijd wedstrijdschutters
Woensdag Training gevorderden vrij schieten (gevorderden en wedstrijdschutters)
Donderdag gesloten gesloten
Vrijdag doorlopend begeleid vrij schieten van 19.00 uur tot 21.30 uur (gevorderden en wedstrijdschutters)

Terug naar boven

Federatie en verzekering

De Herderin is lid van Handboogliga vzw en al onze leden zijn via die organisatie verzekerd.
De Handboogliga is een door Sport Vlaanderen erkende federatie en is op haar beurt aangesloten bij de Koninklijke Belgische Federatie Voor Handboogschieten.

Meer informatie over een lidmaatschap bij De Herderin vind je op de pagina Lid worden?

Ligging

De leden van De Herderin trainen in de sporthal van Wilsele.

Aarschotsesteenweg 165
3012 Wilsele

De ingang bevindt zich aan de achterkant van de sporthal, aan de H. Bosmanslaan. De ingang is een deur in de rechter garagepoort. Toeschouwers zijn altijd welkom, toegang is gratis.

ligging

ligging

Terug naar boven